Saturday, April 09, 2016

Elemen Paparan (MS Excel) Part 2

Gambar 1 : Cell Address : Merupakan ruang khas untuk penunjuk untuk menyatakan rekod sel yang telah dimasukkan akan berada diruangan ini. Cell Address (alamat sel) kegunaan untuk menaip teks / nombor di dalam sel yang telah dikhususkan.

Gambar 2 : Expand Formula Bar : Merupakan ruang khas untuk penunjuk yang menyatakan rekod sel yang telah dimasukkan akan berada diruangan ini. Untuk memastikan paparan ini terhasil atau aktif /tidak aktif klik pada View >> Formula Bar. Kegunaan ini untuk melihat paparan formula yang telah dimasukkan di dalam pilihan sel pilihan.

Gambar 3 : Vertical Scroll Bar: fungsi ini untuk melihat paparan di dalam dokumen dan boleh digerakkan secara menegak dari atas ke bawah dengan mouse. Sekiranya menggunakan laptop boleh di gerakkan menggunakan anak panah (kebiasaan berada di bahagian kanan).

Gambar 4 : Insert Worksheet Button : Fungsi ini untuk menambah bilangan Worksheet asal telah disediakan bilangan total tiga (3). Untuk menambah klik sahaja pada icon yang telah ditunjukkan. Cara cepat : tekan Shift + F11.


Tutorial ini disunting oleh Adawiah Creative Solution moh LIKE Facebook Rasmi Jom Belajar MS Office jangan lupa klik berjemaah LIKE ya!