24 June, 2017

Ucapan Aidil Fitri 2017

Sempena Syawal bakal menjelang tiba saya Rabiah Adawiah (CA) ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pelajar-pelajar personal/berkumpulan yang pernah berguru dengan CA diucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Sekiranya anda pernah berguru dengan CA mungkin CA pernah terkasar bahasa terlanjur bicara mohon dimaafkan 0 – 0 ya..
.
Sebagai Hamba Allah kita tidak terlepas dari salah dan silap sepanjang anda semua pernah menjadi anak didik CA. Sebagai guru CA akui CA memang agak tegas @ garang di dalam mendidik pelajar terutama subjek komputer. Bukan perkara mudah untuk melatih pelajar mahir di dalam kemahiran komputer jika pelajar tersebut pernah mempelajari di tempat lain berbanding Zero Knowledge. Bagi pelajar yang CEMERLANG kebiasaannya mengikut format yang CA ajar berbanding yang tidak mengikut format yang diajar @ erti kata lain suka-suki ikut format sendiri.
.
Alhamdulillah ramai pelajar lepasan #kelaskomputerkuantan telah bekerja di sektor awam @ swasta berbekalkan ilmu kemahiran komputer MS Office yang telah dipelajari semasa berkursus. Komen dari tempat pelajar yang membuat tugasan pejabat kebanyakan berpuas hati dengan tahap kemahiran pelajar ini kerana pelajar #kelaskomputerkuantan mempelajari format MS Office (MS Word, MS PowerPoint & MS Excel serta MS Access) dengan jayanya yang diperlukan majikan.
.
Untuk mengakhiri ucapan ini CA ucapkan sekali lagi Salam Aidilfitri dari Adawiah Creative Solution.
.
Akan Datang : Pengambilan Pelatih Aplikasi Komputer Sesi Julai/Ogos 2017 hubungi kami segera 01113376462 untuk bertanyakan sesi terbaru.

23 June, 2017

TAWARAN KHAS UNTUK WANITA (KUANTAN)

"Dulu kat sekolah/IPT tak sempat nak belajar MS Office. Lagi pulak pelajar ramai 1 kelas 30 orang cikgu 2-3 orang jer suruh buka Paint & Word tu pon taip pakai 2-3 jari jer. Ramai yang macam tu kan kat sekolah ini penyebab kita malas nak belajar komputer bukan? Kemahiran komputer ni bersifat teknikal perlu diterang dari A hingga Z & terperinci bukan teori semata-mata.
.
Nak keja kerani MESTI ada SIJIL kemahiran MS Office seperti nak buat simpan kira, taip format surat + rekod sampul surat (1 dokumen 100 rekod data kaedah yang tidak ramai tahu), memo, invoice, borang & simpan data dan banyak lagi. Apa yang penting FORMAT & FORMULA. Adawiah Creative Solution (ACS) sedia membantu dari Zero hingga MAHIR (1-to-1).
.
《Pengambilan Kelas Komputer JULAI 2017》
.
**Sue, Kuantan : Saya pekerja swasta Lepas belajar MS Word 10 jam sambung pula MS Excel 10 jam & MS PowerPoint 10 jam. Alhamdulillah kini saya yakin untuk membuat tugasan di tempat kerja terutama pengiraan Excel saya juga tidak menyangka pembelajaran sangat mudah serta dapat difahami secara terperinci. TQ cikgu kerana latih saya sehingga mahir. Seronok belajar kerana saya tidak perlu keluar rumah cikgu yang datang ke rumah saya. Waktu belajar tidak mengganggu kerja saya. Terima kasih team ACS!
.
Psst! Diskaun 15% bagi yang daftar Online & WhatsApp Admin.
.
Pertanyaan / Pendaftaran :

Whatsapp >>> 01113376462
Whatsapp >>> 01113376462
Whatsapp >>> 01113376462
.
++ Ada lagi tau.. Percuma 2 jam untuk step-by-step belajar Emel (gmail) + Bina FB & IG (bagi yang belum ada akaun laman sosial)

14 June, 2017

Kelas Personal @ KPTM

🎓🎓Alhamdulillah semalam kelas bersama Aisyah untuk sesi yang ke-5. Aisyah sering membantu ibunya menyiapkan nota berkaitan MS Office. Aisyah juga telah membuat bayaran untuk kelas PowerPoint untuk Khamis ini. Wah program baru pulak yek.. Seronok dapat berkongsi ilmu kemahiran yang pada asalnya CA hanya membantu guru lain mengajar komputer sebenarnya tak sangka ia menjadi kerjaya tetap CA sebagai guru peribadi.
.
Peserta ini mengikut semua yang CA ajar happynya. Kebiasaan pelajar lain mesti nak ikut rentak sendiri. Bagi yang ikut apa yang cikgu ajar comfem berjaya punya.. Sebab kita gunakan teknik Cara Cepat Mahir Ms Office idea by CA. 😍😍
.
🎓🎓 Sekiranya anda ada pertanyaan yang ingin dikemukakan boleh WhatsApp kepada kami bila-bila masa mengikut kelapangan anda. ingat nombor ini 011 – 1337 6462.
.
#CAAdawiah #KelasKomputer #Kuantan #ServisMengajarPersonal #ServisMengajarBerkumpulan #KelasOnline #KelasOffline #MSOffice

13 June, 2017

Kelas Personal @ ChinaTown

🎓🎓Alhamdulillah semalam kelas bersama Syasya untuk sesi yang ke-3. Syasya tidak pernah menggunakan MS Word bila diterangkan secara teliti syasya dapat membuat kembali latihan MS Word dengan jayanya. Bab membina paparan sampul surat setakat ni hampir 90% tidak pernah tahu MS Word boleh mencetak sampul surat dengan kuantiti yang bnyak dalam 1 sahaja dokumen. Saya sebagai guru komputer berusaha mencari kelainan. Lebih 40% penambahan nota berbanding yang dulu sekitar 2003 hingga 2015. Untung pelajar terkini uols.. 😍😍
.
🎓🎓 Sekiranya anda ada pertanyaan yang ingin dikemukakan boleh WhatsApp kepada kami bila-bila masa mengikut kelapangan anda. ingat nombor ini 011 – 1337 6462.
.
#CAAdawiah #KelasKomputer #Kuantan #ServisMengajarPersonal #ServisMengajarBerkumpulan #KelasOnline #KelasOffline #MSOffice

12 June, 2017

Mengeditkan teks Ms Word



1. Inserting special characters and symbols : Untuk menambah simbol di dalam dokumen anda klik pada Insert >> Symbol. Pilih yang dikehendaki.

2. AutoCorrect options : Penggunaan Autocorrect : sebagai contoh taip perkataan "teh" akan bertukar menjadi "The". Untuk mengubah klik pada Office Button/File >> Word Options/Options >> Proofing >> Autocorrect options >> taip dalam ruangan Replace & with untuk sahkan tekan ADD. 

3. AutoFormat as you type : Penggunaan sebagai contoh tarikh ( 16 th = 16th) & icon : ) = J L K  ).

4. Animated text effects  : Untuk menggunakan format ini klik Home >> Font (penjuru) >> pilih Effect : Strikethrough. Untuk jarakkan teks pilih Advanced >> Spacing : Expended & by 3 pt.

5. Text wrapping options : Arahan Text Wrapping ini hanya aktif di dalam program MS Word sahaja. Arahan ini akan muncul apabila format di dalam ruangan Illustrations di pilih contoh Shapes, Picture @ SmartArt dll dipilih. Klik pada Format >> Text Wrapping/Wrap Text (2010) pilih pilihan yang dikehendaki.

6. Text orientation formatting options : Untuk menggunakan arahan ini ambil 1 Text Box klik Insert >> Text Box. Taipkan teks. Untuk ubah kedudukan klik Format >> Text Direction. Pilih ke kiri @ ke kanan mengikut pilihan kemudian ubah saiz kelebaran kekotak mengikut teks yang terdapat di dalam Text Box tersebut.

7. WordArt : CARA 1 : Untuk menambah tulisan bercorak di dalam MS Word klik Insert >> WordArt. Pilih style yang dikehendaki. Taipkan teks di dalam kekotak untuk menggerakkan teks klik pada Format >> Text Wrapping/Wrap Text (2010) >> In Front Of Text.

CARA 2 : Untuk menambah tulisan bercorak di dalam MS Word klik Insert >> WordArt. Pilih yang dikehendaki. Tukarkan tulisan & corak WordArt klik pada Format >> Text Effects >> Transform pilihan anda.

Peserta Yang Serius Untuk Tingkatkan Kemahiran



Servis ini hanya untuk individu yang serius untuk mendalami kelas komputer dalam tempoh 10 – 15 sesi. Sekiranya anda ingin berkemahiran dengan cepat dan tak nak ikut format, servis yang kami sediakan ini bukan untuk anda.

.

Jangan anggap servis kami sama dengan servis dari kolej/institusi lain. Tak sama langsung kami beri lebih lagi terutama format yang di ajar lebih terperinci dan mendalam serta tambahan cara guna Emel & Guna WhatsApp Web.

.

Sekiranya anda ada pertanyaan yang ingin dikemukakan boleh WhatsApp kepada kami bila-bila masa mengikut kelapangan anda. ingat nombor ini 011 – 1337 6462.

.

#CAAdawiah #KelasKomputer #Kuantan #ServisMengajarPersonal #ServisMengajarBerkumpulan #KelasOnline #KelasOffline #MSOffice

08 June, 2017

Mencari Guru Peribadi Untuk Belajar Komputer

Puas mencari  kelas komputer yang mudah dan cepat faham dalam masa yang singkat? Kami sedia membantu anda.
.
Bagi tempahan yang dilakukan selepas 30hb Jun 2017 mungkin akan mengambil masa kerana faktor permintaan kelas komputer personal yang begitu tinggi.
.
Lebih lama masa yang anda ambil untuk mendapatkan servis ini, lebih lama lagi anda perlu tunggu. Orang berjaya tidak akan melepaskan tawaran keemasan ini. Orang berjaya ialah orang yang cepat menghidu dan merebut peluang yang ada.
.
Sekiranya anda ada pertanyaan yang ingin dikemukakan boleh WhatsApp kepada kami bila-bila masa mengikut kelapangan anda. ingat nombor ini 011 – 1337 6462.
.
#CAAdawiah #KelasKomputer #Kuantan #ServisMengajarPersonal #ServisMengajarBerkumpulan #KelasOnline #KelasOffline #MSOffice

Jaminan Selepas Tamat Kursus






Selepas tamat kursus kami masih memberikan servis berterusan sekiranya peserta kami mengalami permasalahan semasa menggunakan program MS Office. Itu janji kami terbukti ramai yang menghubungi kami kembali untuk permasalahan berkaitan format yang dipelajari. Kami tiada masalah untuk memberi khidmat kepada peserta yang kami hargai kerana pernah mengikuti servis kami. Jadi sekarang anda dah faham kan kenapa ramai sangat sukakan servis mengajar komputer personal kami.
.
Saya sendiri akan memberikan servis percuma selama 1 bulan kepada anda jika masalah timbul selepas mengikuti 5 sesi pembelajaran personal bersama kami. Berhenti salahkan diri sendiri mengapa dari dulu tidak belajar komputer walaupun umur makin meningkat.
.
Sekiranya anda ada pertanyaan yang ingin dikemukakan boleh WhatsApp kepada kami bila-bila masa mengikut kelapangan anda. ingat nombor ini 011 – 1337 6462.
.
#CAAdawiah #KelasKomputer #Kuantan #ServisMengajarPersonal #ServisMengajarBerkumpulan #KelasOnline #KelasOffline #MSOffice

Proses Pengubahsuaian Perkataan di MS Word



 
Word processing templates : Fungsi ini untuk menyimpan Template pilihan di dalam untuk memudahkan tugasan. Contoh dokumen asal mempunyai gambar, teks yang banyak sekiranya kita memerlukan pada masa yang pantas kita boleh menggunakan tanpa mengubah lain-lain format. Format yang sesuai memo, borang invoice bulanan, letterhead dll


Contoh : Bina 1 dokumen yang mempunyai logo dsb. Klik Office Button/File >> Save As >> pilih Template. Namakan fail dahulu. Ruang bawah pilih Save as type : Word Template. Buka halaman yang baru klik Ctrl + N. Untuk dapatkan format yang kita bina klik Office Button/File >> New >> My Template >> Pilih nama dokumen >> Ok. Secara automatik format tersebut di dalam format Portrait/Landcape akan terhasil. Format ini sesuai tanpa membuka banyak folder. Nota : klik gambar di bawah untuk format ini.



Saving documents to a specific location : Untuk menyimpan dokumen yang berlainan lokasi, klik Office Button/File >> Save As pilih di bahagian kiri terdapat pilihan iaitu Desktop (untuk di simpan pada papan pemuka laptop) @ My Document (pilihan dalam komputer) @ Computer (untuk disimpan di dalam Pendrive/CD /lain-lain drive).



Saving document using different formats : Untuk menyimpan dokumen yang berlainan format, klik Office Button/File >> Save As pilih Word 97-2003 @ Word Template @ PDF (jika telah diinstall pada komputer @ laptop).



Using the Zoom : Untuk menggunakan Zoom klik View pilih Zoom ubah percent yang dikehendaki. Jika memerlukan saiz dokumen 100% pilih yang dikehendaki. Jika dokumen lebih dari satu boleh gunakan Two Pages @ Page Width.



Page views : Kegunaan Page Views untuk melihat dokumen lebih dari satu boleh gunakan Two Pages @ Page Width. Selain itu untuk melihat bilangan teks yang ditaip seperti di bawah bahagian kiri. Contoh : Page 4 of 11.