Thursday, February 15, 2024

Saiz A5 Untuk PowerPoint


➡️ Bila kita membuka program MS Office akan ada dokumen yang memerlukan saiz dokumen yang berbeza. Di sini CikguCA terangkan saiz dokumen seperti gambar yang CikguCA sediakan. Kebiasaan di dalam program PowerPoint tidak disediakan saiz A5.

➡️ Jom belajar dengan CikguCA kita akan terangkan lebih terperinci setiap kegunaan sehingga MAHIR dan boleh kerja pejabat.

➡️Berminat kami latih anda secara Personal melalui kelas bersemuka? Nak tahu info berkaitan kelas komputer? Klik link yang CikguCA sediakan ini https://linktr.ee/komputerkuantan

➡️ Khas yang serius nak kerja pejabat / ada bisnes Online (bantu setup database) / nak ada sijil Komputer ya! "Santai-santai belajar dapat Sijil Komputer" itu tagline Kami 😍😍😍

Thursday, February 08, 2024

Belajar Terperinci Komputer

⭐️ Testimoni Kursus 🌟
“Saya Ruby dari Jaya Gading, sebelum saya mengikuti kursus Komputer bersama cikguCA, saya hanya mengetahui asas komputer. Sewaktu saya belajar di SM Teknik Vokasional & UiTM, saya tidak terlalu didedahkan dengan program Office. Program pilihan MS Excel banyak pengetahuan telah saya perolehi kerana saya didedahkan dengan secara terperinci oleh Tenaga Pengajar komputer.

Akhirnya RUBY telah berkemahiran. Anda bila lagi? Moh belajar tak lama pun 4 bulan je.

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com @ hubungi : 011-1538 7966 (Cikgu Adawiah)

➡️ Nak tau apa kegunaan MS Excel? Lihat video yang CikguCA selitkan di bawah.


➡️ Jom belajar dengan CikguCA kita akan terangkan lebih terperinci setiap kegunaan sehingga MAHIR dan boleh kerja pejabat.

➡️Berminat kami latih anda secara Personal melalui kelas bersemuka?

➡️ Meh WhatsApp : https://pakejkomputer.wasap.my Khas yang serius nak kerja pejabat / ada bisnes Online (bantu setup database) / nak ada sijil Komputer ya 😘

"Santai-santai belajar dapat Sijil Komputer" itu tagline Kami 😍😍😍

Wednesday, February 07, 2024

Hantar Dokumen WhatsApp Web

⭐️ Testimoni Kursus 🌟

“Saya Wardah dari Permatang Badak, bekerja di sektor pejabat pegawai saya menghantar dokumen di dalam WhatsApp Web dia meminta saya menambah teks serta gambar untuk saya emel kepada pelanggan kami yang perlu di simpan di dalam Format PDF. Saya mengatakan ya sahaja dalam masa yang saya mencari kelas komputer mujur Cikgu Adawiah sedia memberi tunjuk ajar.

Akhirnya WARDAH telah berkemahiran seperti apa yang bos dia mahu. Anda bila lagi? Moh belajar tak lama pun 4 bulan je. Pejam celik dah pun tamat sis 😊

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com @ hubungi : 011-1538 7966 (Cikgu Adawiah)

Belajar Komputer PowerPoint


➡️ Nak tau apa kegunaan MS PowerPoint? Lihat video yang CikguCA selitkan di bawah.


➡️ Jom belajar dengan CikguCA kita akan terangkan lebih terperinci setiap kegunaan sehingga MAHIR dan boleh kerja pejabat.

➡️Berminat kami latih anda secara Personal melalui kelas bersemuka?

➡️ meh WhatsApp : https://pakejkomputer.wasap.my Khas yang serius nak kerja pejabat / ada bisnes Online (bantu setup database) / nak ada sijil Komputer ya 😘

"Santai-santai belajar dapat Sijil Komputer" itu tagline Kami 😍😍😍

Tuesday, February 06, 2024

Tidak Sempat Belajar Komputer

⭐️ Testimoni Kursus 🌟

“Saya Aina dari Taman Tas, diperkenalkan kursus ini daripada kakak saya yang juga mempelajari kelas komputer ini dengan Cikgu Adawiah. Dulu di sekolah saya tidak sempat untuk belajar komputer disebabkan fokus untuk skor SPM. Bila mana saya ingin mendapatkan jawatan kosong di Giant, pengurus itu bertanyakan soalan berkaitan tahu @ tidak menggunakan program Excel jadi saya terpanggil untuk belajar. Paling best ada bantuan video untuk membantu saya mengingat kembali apa yang di ajar di kelas.

Akhirnya AINA telah berkemahiran. Anda bila lagi? Moh belajar tak lama pun 4 bulan je.

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com @ hubungi : 011-1538 7966 (Cikgu Adawiah)

Menyunting Paparan Asal

⭐️ Tutorial MS Word : Menyunting Paparan Asal ⭐️

Untuk Menyunting Paparan Asal Di Dalam Program MS Word sebelum memulakan menaip sebarang teks @ format.

1. Membina Folder baru di Desktop (warna kuning) : Hanya guna papan kekunci (Keyboard) tekan Ctrl + Shift + Huruf N. Paparan New Folder terpapar. Taipkan nama Folder. Tekan ENTER untuk menukar nama asal. Buka MS Word taip teks untuk Kod Jari. Simpan dokumen di dalam folder tadi. Hasilnya akan nampak paparan dokumen. Untuk nampak lebih kemas klik mouse kanan pilih Properties >> Customize >> Change icon >> pilihan bebas >> Apply >> Ok.

2. Buka semula Latihan Kod jari tadi untuk membuat sedikit perubahan (tukar tulisan, tukar jarak, buang garisan merah, tukar dalam Inci) seperti di bawah :

3. General : Klik pada File >> Options >> General kosongkan tanda >> Show Mini Toolbar (arahan yang akan keluar semasa select teks).

4. Proofing : Kosongkan >> kesemua 4 tanda diruangan Check spelling hingga Check grammar. Arahan ini perlu ditutup supaya di bawah teks tidak terpapar garisan merah/hijau akan kelihatan jika menambah simbol titik @ koma.

5. Advanced : Di ruangan Editing Options tandakan seperti gambar.

6. Di dalam ruangan Cut, Copy and Paste >> Untuk dapatkan gambar berada di atas teks klik … >> Arahan selanjutnya di dalam Buku Rujukan MS Word.

▶️ Jangan Berlengah Ayuh! Sertai kami untuk Pengambilan Februari 2024 untuk tingkatkan masa depan anda. Jom submit class perjam RM25 | https://pakejkomputer.wasap.my

Monday, February 05, 2024

Berminat Nak Belajar Komputer

⭐️ Testimoni Kursus 🌟
“Saya Syasha dari Taman Berjaya Permai, mengetahui tentang kelas komputer melalui Google. Kebanyakan kelas komputer tidak lagi beroperasi untuk komputer penggunaan pejabat. Bila saya klik jumpa Cikgu Adawiah saya berminat untuk belajar sebab saya tiada ilmu langsung berkaitan komputer. Alhamdulillah selepas belajar saya berjaya dapat jawatan kerja pejabat yang memerlukan kemahiran Excel & Word.

Akhirnya SYASHA telah berkemahiran. Anda bila lagi? Moh belajar tak lama pun 4 bulan je.

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com @ hubungi : 011-1538 7966 (Cikgu Adawiah)

Kuasai MS Office Perkeranian

[Teknik Cara Cepat Kuasai MS Office Perkeranian]

▶️ Pada kali ini peserta kursus akan didedahkan dengan "Teknik Cara Cepat Kuasai MS Office" dalam masa 16 sesi supaya cepat paham dan mudah dipraktikkan. Lebih 90% peserta mahir menggunakan MS Office selepas mengikuti kelas CikguCA. Ini kerana kami menggunakan modul khas Modul Perkeranian + Bantuan Video Belajar.

▶️ Untuk berkemahiran perlu lalui proses belajar dengan sabar. 💨⭐️ “Insan yang berjaya dia akan mulakan sampai habis” 🏆🥇. Kami menyediaan : 1. Class Online | 2. Class Bersemuka | 3. Jualan Ebook | 4. Jualan Ebook + Bantuan Video. Nak cepat mahir komputer? Meh join Class Pengambilan Februari 2024 | WhatsApp Admin : www.wasap.my/601115387966/Feb2024

Sunday, February 04, 2024

Ada Basic Komputer

⭐️ Testimoni Kursus 🌟

“Semasa saya mengikuti pembelajaran saya mengikuti temuduga panel penemuduga berkata baguslah ada basic komputer sebab kami dah tak nak ajar dah ....

Akhirnya IZA menemui penyelesaiannya. Anda bila lagi?

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com @ hubungi : 011-1538 7966 (Cikgu Adawiah)

Penyelesaian Tugas Pejabat Anda

[Penyelesaian Tugas Pejabat Anda]

▶️ Ramai tercari-cari guru peribadi untuk belajar key-in rekod dalam Excel, create Invois dalam kiraan %. Hlookup,Vlookup, Drop List dll, format minit mesyuarat tetapi tiada yang sudi membantu rakan pula acah-acah nak bantu. Rakan pula kata kalau bantu siapkan kerja orang kerja kita tak siap kan? 👀

▶️ Apakah penyelesaikan tugas-tugasan kita yang menimbun itu? Kerja pejabat dah lama dah tapi tiada peningkatan dalam penggunaan MS Office. Runsing dengan perkara yang membabitkan tugas di pejabat?

▶️ Kami sedia membantu menyelesaikan format dengan cepat, mudah faham serta mengurangkan beban tugas pejabat anda. Penyertaan akan didahulukan mengikut yang terawal menghubungi kami. Kami akan LOCK kekosongan untuk anda (mengikut kekosongan semasa).

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com

Saturday, February 03, 2024

Tugas Mencabar Minda

⭐️ Testimoni Kursus 🌟

“Saya telah pun bekerja pejabat tetapi bos selalu beri tugas yang mencabar minda saya sebagai pekerja yang tidak tahu asas Perkeranian ini. Saya bertekad untuk dapatkan ilmu di hujung minggu tak lama pun Cuma 2 jam aje”.

Akhirnya peserta ini menemui penyelesaiannya. Anda bila lagi?

▶️ Jom ikuti Pengambilan Februari 2024. Lihat yang telah berjaya bersama kami >> www.komputerkuantan.com

Tutorial Tarikh Lahir

Tutorial MS Excel : Untuk Dapatkan Tarikh Lahir

1. Tukar A4 | Left & Right : 1| Horizontally.

2. Tukar jenis Tulisan Franklin Gothic Book : 11 : Ungu.

3. Ubah Row (30) | Column A (25) Column B (20) Column C(15).

4. Tambahkan warna klik pada Fill & Border.

5. Formula Column B : Taip nombor sahaja tekan Ctrl+1 ubah Custom : 000000-00-0000.

6. Formula Column C : = DATE(IF(LEFT($B4)="2";"20";IF(LEFT($B4)="1";"20";IF(LEFT($B4)="0";"20";"19")))

&LEFT(B4;2);MID(B4;3;2);MID(B4;5;2))

➡️ Kurang mahir MS Office? Kami menyediaan : 1. Class Online | 2. Class Bersemuka | 3. Jualan Ebook | 4. Jualan Ebook + Bantuan Video. Nak cepat mahir komputer? Meh join Class Pengambilan Februari 2024 | WhatsApp Admin : www.wasap.my/601115387966/Feb2024