Thursday, July 29, 2021

Format Create Tables

Create Tables (Mencipta Jadual)

(1). Inserting a table : Untuk menambah Table (jadual) isikan pointer di ruangan kosong klik pada Insert >> Table klik pada pilihan yang dikehendaki. Contoh klik : 3 x 2.

(2). Navigating within a table : Untuk menambah Table (jadual) isikan pointer di ruangan kosong klik pada Insert >> Table >> Insert Table. Diruangan AutoFit behavior. Ubah asal Auto kepada 0.5. klik Ok.

(3). Selecting and editing text within a table : Di sekitar Table terdapat beberapa pointer akan kelihatan. Gerakkan mouse anak panah hitam & putih akan kelihatan. Fungsi akan kelihatan apabila pointer tersebut anda klik. Sekitar pointer kelihatan ada 6 jenis setelah itu taip teks seperti biasa.

(4). Selecting cells, rows, columns or the entire table : Untuk mengaktifkan sel yang dikehendaki isi pointer di ruangan yang dikehendaki klik Layout >> klik Select >> jika klik 1 sel pilih select cell, column, row @ table. Arahan ini tidak memerlukan 6 jenis pointer.

(5). Inserting and deleting rows and columns : Untuk memadam bilangan baris/kolumn (Row @ Column). Isikan pointer pada baris yang akan di padam @ di tambah. Klik pada Layout >> di dalam ruangan Rows & Columns pilih Insert Above, Below, Left @ Right.(6). Modifying column width or row height : Untuk mengubah lebar lajur Column/Row, Isikan pointer pada baris ketinggian/lebar yang akan di ubah. Klik pada Layout >> di dalam ruangan Cell Size ubah di dalam Table Column Width @ Table Row Width.(7). Modifying cell borders : Untuk aktifkan Table klik pada Layout >> Select Tables klik Page Layout >> Page Borders >> Borders. Di dalam pilihan setting boleh klik Box, All @ Grid.(8). Adding shading to cells : Di dalam Table untuk menambah warna di dalam baris/column Table klik Page Layout >> Page Borders >> Shading. Di dalam pilihan warna yang tersedia.(9). Modifying cell border width, color and style : untuk menambah warna tambahan di dalam di dalam baris/column Table klik Page Layout >> Page Borders >> Shading. Di dalam pilihan Pattern pilih lorekkan yang dikehendaki untuk mengubah warna asal klik pada Color pilih yang dikehendaki.