Wednesday, June 26, 2019

Pengenalan Kod Jari

Anda pernah dengar menaip pantas? Touch Typing? Kederasan Taipskrip & Manuskrip? Pernah duduki Ujian kepantasan menaip? Sekiranya anda ingin memohon jawatan yang memerlukan kepantasan menaip anda perlukan Sijil Kemahiran seperti ini.[Lepasan ACS yang berjaya mendapat Sijil Kemahiran]

Untuk memperolehi kepantasan seperti di atas mari kita uji kepantasan menaip menggunakan jari-jemari yang tepat seperti di bawah. 

[Sumber gambar Touch Typing ini diperolehi di laman Facebook]


Klik Start klik -- > MS Word. Sekiranya program tersebut tiada di dalam senarai klik pada Start -- > All Programs -- > MS Office -- > pilih MS Word.


  • Arahan ini juga dapat digunakan jika ingin mencari program yang dikehendaki. Ubah terlebih dahulu jenis tulisan klik Home -- > Font : Courier New & Font Size : 11. Berikut latihan pengenalan Kod Jari:

==================================

UJI DIRI 

12345 67890 12345 67890 12345 67890 12345 67890 
!@#$% ^&*() !@#$% ^&*() !@#$% ^&*() !@#$% ^&*() 

Qwert yuiop[]\ Qwert yuiop[]\ Qwert yuiop[]\ 
Trewq \][poiuy Trewq \][poiuy Trewq \][poiuy 

Asdfg hjkl;’ Asdfg hjkl;’ Asdfg hjkl;’ Asdfg hjkl;’ 
Gfdsa ‘;lkjh Gfdsa ‘;lkjh Gfdsa ‘;lkjh Gfdsa ‘;lkjh 

Zxcvb nm,./ Zxcvb nm,./ Zxcvb nm,./ Zxcvb nm,./ 
Bvcxz /.,mn Bvcxz /.,mn Bvcxz /.,mn Bvcxz /.,mn 

==================================


Setelah menyiapkan latihan di dalam dokumen, untuk menyimpan dokumen di dalam folder yang akan dibina. Klik pada Office Button -- > Save.Kami di ACS membantu untuk pekerja @ bakal pekerja Mahir dengan penggunaan komputer MS Office & Kepantasan Menaip seperti di atas dan sedia melatih lepasan SPM/STPM yang berminat bekerja di pejabat.

Nota : Pelajar yang berjaya menggunakan Kod Jari adalah pelajar yang inginkan perubahan dalam hidupnya.