10 August, 2017

Tutorial Masukkan No HP & Kiraan OT


Alhamdulillah dapat ilmu baru hari ini tentang MS Excel iaitu untuk memasukkan no Hp ada nombor "0" di depan. Taip biasa tak jadi kan?..
.
Contoh Kaedah 1 : Taip : 0142197966 bila Enter akan keluar 142197966 kan? Hilang nombor "0".
.
Format dia taip 000 tekan Enter. Klik Number pilih Custom taip angka 0 ada 10x klik Ok. Kembali semula pada kekotak, taip seperti biasa 0142197966. Nah jadikan?
.


Contoh Kaedah 2 : Untuk dapatkan nombor ditengah ada jarak. Taip : 0142197966 bila Enter akan keluar 14219 7966. lihat nota di atas.

Contoh Kaedah 3 : Untuk dapatkan nombor ada +60142197966. Taip : 142197966 bila Enter akan keluar +60142197966lihat nota di atas.

Sama juga untuk pengiraan untuk pekerja yang membuat Over Time (OT) nak kira format dia. Hanya kira 1 sahaja kemudian tarik guna pointer B @ Copy pilih Paste > Formula.
.

Untuk nak dapatkan perkataan 9 jam tu pun boleh setting perkataan jam tu tak perlu taip. Klik Number pilih Custom taip # "jam" klik Ok. Kembali semula pada kekotak, taip seperti biasa angka 9 sahaja.

.
Nah hari ini CA belanja satu format ringkas. Bila mengadap laptop sendiri otomatik jadi.. Macam ada magic.. Siang tadi bantu kak janah x jumpa format.
.
Selamat Mencuba!
.
CAAdawiah #KelasKomputer #Kuantan #ServisMengajarPersonal #ServisMengajarBerkumpulan #KelasOnline #KelasOffline #MSOffice